Skorna är kanske det viktigaste köpet du gör som löpare. Att hitta de bästa löparskorna på nätet kan dock vara svårt i det stora utbudet av modeller. I det här blogginlägget går vi igenom stegen för att hitta de bästa löparskorna online som är rätt just för dig.
Därför är skorna viktiga
Varför ska man lägga tid på att hitta rätt löparskor? Bra löparskor är viktiga av flera anledningar. För det första är de utformade för att ge optimal komfort för din fot, vilket i sin tur minskar risken för skador på fötterna, benen och lederna när du löper.
För det andra kan de hjälpa dig att nå dina mål genom att ge studs i steget och göra löpningen lättare och roligare. Slutligen kan bra löparskor till viss del också bidra till att förbättra din löpteknik vid till exempel överpronation.
Vilka är de bästa löparskorna?
Så till den viktiga frågan: Vilka skor är bäst? Benny Sjölind har en detaljerad guide om vilka är de bästa löparskorna på nätet, där du kan läsa mer om olika skomodeller. Till exempel bästa sko för löpband, tyngre löpare, nybörjare, maraton eller breda fötter.
Det finns olika typer av skor för olika typer av löpning, så vilken sko som är rätt för dig beror på vem du är och hur du tränar.
- Tränar du mest på asfalt är en sko med mycket stötdämpning ofta det bästa valet.
- Springer du gärna i skogen, på ojämna underlag och vill ha bra grepp kan en trail-sko behövas.
- Får du problem på grund av överpronation kan du behöva en stabil sko.
En annan viktig faktor för att välja de bästa löparskorna är dina fötter. En sko som passar perfekt för en person kanske inte passar alls för en annan och modellerna kan vara olika smala samt olika i storlekarna. Det finns bland annat extra breda löparskor för personer med bredare fötter.
Dyrast behöver inte vara bäst
Det kan vara frestande att köpa den dyraste modellen om du har pengarna till det, men den är inte alltid bäst. De dyraste skorna har oftast kolfiberplattor inbyggda, något som motionärer inte alltid behöver till vanliga pass utan främst för att springa riktigt snabbt i lopp.
Däremot är det ofta värt att lägga några extra hundralappar och inte köpa de allra billigaste skorna. Billiga skor tenderar att ha sämre dämpning. Det kan öka risken för skador som löparknä och göra att löpningen känns stötig och obekväm – du får inte samma härliga studs i steget.
Utvärdera hur du springer
Innan du köper dina löparskor är det också bra att utvärdera hur du springer. Du kan göra detta genom att filma dig själv när du springer eller be någon annan filma dig, eller besöka en butik med löpband och låta kunnig personal titta på ditt steg.
Överpronation innebär att du rullar foten inåt och att fotvalvet sjunker ned, vilket kan orsaka skador. Då kan en stabil sko hjälpa till. Fundera även på om du mest springer på asfalt, eller både på asfalt och stigar.
Hur många löparskor behöver jag?
Att rotera mellan olika skor är en bra idé, eftersom olika skor kan stimulera olika muskler i din kropp och löpningen blir då mindre monoton för ben och fötter. Detta kan dessutom förlänga livslängden på dina skor, särskilt om du springer varje dag eftersom skorna får vila.
Två till tre skor kan vara en bra idé när du kommit igång med löpningen, till exempel ett par för snabbare träningspass, ett par för distanslöpning på asfalt och ett par för traillöpning. När du har fått känna på magin med ett par riktigt bra löparskor kommer du förmodligen att bli sugen på att fylla på skohyllan med ännu fler nya tillskott.