Hem » Andreas Almgren, Suldan Hassan och andra svenska löpare att lägga på minnet

Andreas Almgren, Suldan Hassan och andra svenska löpare att lägga på minnet

Sverige är ett land som genom åren tagit fram många klassiska löpare, som satte rekord och tagit medaljer på stora mästerskap. Andreas Almgren och Suldan Hassan är två av löparna som bär den svenska traditionen vidare. Båda löparna har satt imponerande svenska rekord under inledningen av 2024 och nu återstår att se hur de kan konkurrera i sommarens olympiska spelen i Paris.

Löpning är ett brett begrepp och när man talar om svenska löpare kan man egentligen fokusera på många olika kategorier. Det finns rena friidrottslöpare, som snarare tävlar inne på stora arenor och springer många varv på löparbanorna. Det finns också långdistanslöpare, som snarare springer halvmaraton eller maraton ute i stads- eller skogsmiljö.

Andreas Alm och Suldan Hassan är två långdistanslöpare som kan vara medaljhopp inför sommarens OS i Paris, men innan vi går igenom dessa båda löpare lite närmare ska vi vrida tillbaka tiden. Sverige är nämligen ett land med en stolt historia av att utveckla löpare som kan konkurrera på allra högsta nivå i världen, dessutom i en rad olika löpgrenar och på olika distanser.

Gunder Hägg och Anders Gärderud är värda att minnas än idag

När man blickar tillbaka i historien kan man stanna vid på ett antal olika klassiska namn. En löpare som fortfarande benämns som den bästa svenska löparen genom tiderna, trots att det är svårt att veta om det verkligen stämmer, är Gunder Hägg. Han var dominant i världstoppen på ett sätt som ingen annan svensk löpare har varit sedan dess, med totalt 15 värdsrekord mellan 1941 och 1945.

Gunder Hägg sprang distanser på mellan 1 500 meter och 5 000 meter när han var som bäst. Det här var också under en tid när idrotten generellt inte alls såg ut som idag. Visserligen var konkurrensen klart sämre, men det var också betydligt tuffare att få rättvisa förutsättningar för återhämtning, träning och tävling.

En modern löpare får idag all den träningshjälp, återhämtning och underhållning som behövs när man reser till och från tävlingar. Man kan exempelvis spela casino spel slots direkt i mobilen, eller använda annan teknisk utrustning för att planera sin vardag och träning. Det gör det enklare att bli bra på löpning idag, men konkurrensen är också avsevärt mycket tuffare eftersom andra löpare har samma förutsättningar.

Om man ska blicka tillbaka ytterligare måste man stanna vid Anders Gärderud, som både slog världsrekord och vann OS-guld när han sprang distansen 3 000 meter på OS i Montreal 1976. Anders Gärderud var annars känd som en löpare som kunde springa båda kortare sprintlopp, exempelvis 800 meter där han satte svenskt rekord, eller längre distanser som 5 000 meter eller 3 000 meter där han har ett OS-guld.

Evy Palm och Ludmila Engqvist var framstående svenska damlöpare

Men det är inte bara svenska herrlöpare som hör till historien. Det finns många kvinnliga löpare som har skrivit in sig i de svenska historieböckerna över framgångsrika och minnesvärda idrottare. En sådan är maratonlöperskan Evy Palm, som var en smått osannolikt bra löpare under sina glansdagar.

I internationella medier har man talat om Evy Palm som den kanske bästa maratonlöperskan genom alla tider. Det som var imponerande med Evy Palm var att hon höll igång sin aktiva löparkarriär under lång tid och hon har bland annat sprungit maraton på runt tre timmar som 56-åring, något som få andra har kunnat matcha eller ens vara i närheten av.

En annan svensk kvinnlig löperska som tillhörde världseliten under sina glansdagar var Ludmila Engqvist, som dessvärre är minnesvärd av andra anledningar. Hon blev senare under sin idrottskarriär avstängd på grund av dopning, men då ska man komma ihåg att det inte var under löparkarriären som hon åkte fast. Hon testades naturligtvis mängder av gånger, men då fann man aldrig några medel som var otillåtna i hennes kropp.

Man kan spekulera i att hennes eftermäle har skadats av den dopningsavstängning som hon drabbades av senare i karriären, när hon hade lämnat löpningen bakom sig och satsat på bob istället. Då ska man också ha med sig att hon kämpade sig tillbaka från en tuff cancerbehandling, gjorde comeback och sedan sadlade om för att tävla på elitnivå i en helt annan sport.

Det är med andra ord ett fascinerande idrottsöde som Ludmila Engqvist har. Men vi vill gärna påminna om hennes fantastiska löparbedrifter. Hon vann exempelvis OS-guld på OS i Atlanta, då hon för första gången representerade Sverige i ett stort mästerskap. Detta efter att ryskan hade gift sig med en svensk man och blivit medborgare i Sverige.

Andreas Almgren och Suldan Hassan har väckt liv i det svenska intresset för löpning

När man studerar listor över de mest populära sporterna bland den svenska idrottspubliken blir det uppenbart att sporter där Sverige på ett eller annat sätt är framstående ligger i topp. Det går exempelvis att se ett korrelerande intresse för sjukamp med Carolina Klüfts aktiva karriär, då hon tillhörde den absoluta världstoppen.

Sedan Carolina Klüft pensionerade sig har intresset för sjukampstävlingarna dalat bland den svenska idrottspubliken och liknande tendenser går att se inom en rad andra sporter eller discipliner. På samma sätt fungerar intresset för löpning, som är en bred idrott som kan innebära många olika saker i form av distanser, grenar och discipliner. Det gör också att intresset varierar över tid.

Men när Andreas Almgren och Suldan Hassan imponerar med starka prestationer på världsnivå väcker det liv i det svenska intresset igen. Andreas Almgren slog personligt och svenskt rekord på ett halvmaraton i Barcelona i början av februari 2024. Rekordtiden låg under en timme. Suldan Hassan å sin sida slog svenskt rekord på maraton så sent som i mitten av februari 2024, bara några veckor efter Andreas Almgrens rekord.

Det finns med andra ord två svenska löpare som tillhör världseliten just nu, även om det kan vara svårt att hävda sig mot de allra bästa. Men att de nya rekorden väcker liv i intresset för svensk löpsport känns givet, något som också gör det extra intressant att följa sommarens OS i Paris.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *